Även om vi på Fodi tycker att maten och godiset är det allra härligaste med påsken (inte helt oväntat), så tycker vi också att pysslet är en stor del av firandet. Om man dessutom kan kombinera pyssel med mat – ja, då är vi ju helt sålda. Därför vill vi dela med oss av vårt enklaste och roligaste ätbara pyssel; naturligt färgade ägg. Om du känner dig extra pysslig och vill experimentera med andra råvaror som färgmedel – prova gärna spenat, gul lök, hallon eller rödlök. Eller varför inte blanda olika färgbad med varandra?

Du hittar såklart allt du behöver i Fodi-butiken: Inköpslista


Grundrecept

Förkokta ägg
Ättika (1 msk per sats)
Kastrull med vatten

 

Röda ägg färgade med rödbetor

Tärna eller riv 2 st (råa eller förkokta) rödbetor. Lägg i en kastrull med ca 2 liter vatten och 1 msk ättika. Koka upp och låt puttra tills du är nöjd med färgen – ju längre du kokar, desto mer färgämne ger rödbetorna ifrån sig. Låt svalna innan du lägger ner äggen och låt sedan stå i kylskåp över natten.

 

Vita ägg färgade med ingenting

Köp vita ägg – färdigt!

 

Mörkblå ägg färgade med blåbär

Mixa ett paket blåbär (frysta eller färska) med lite vatten. Lägg i en kastrull och fyll på med ytterligare 2 liter vatten och en msk ättika. Koka upp och låt puttra tills du är nöjd med färgen. Låt sedan svalna, lägg i äggen och låt stå i kylskåp över natten.

 

Gula ägg färgade med gurkmeja

Fyll en kastrull med 2 liter vatten och ös i en halv kryddburk med gurkmeja. Koka upp och utvärdera om du är nöjd med färgen. Om inte så öser du i mer gurkmeja. Låt sedan svalna, lägg i äggen och låt i kylskåp stå över natten.

 

Knallblå ägg färgade med rödkål

Det här är vår favorit eftersom färgen blir så stark och klar. Riv eller hacka en halv rödkål och lägg i en kastrull med två liter vatten och en msk ättika. Koka upp och låt sedan svalna innan du lägger i äggen. Låt stå i kylskåp över natten.

 

Bruna ägg färgade med kaffe

Brygg en kanna kaffe, låt svalna och lägg i äggen tillsammans med 1 msk ättika. Låt stå i kylskåp över natten.

 

Till Fodi-butiken