Visste du att gurka och tomat trivs bäst i sval rumstemperatur? Och att äpplen och apelsiner håller längre om dem förvaras i kylskåp? Nej, det är inte så lätt att hålla reda på preferenserna hos våra frukter och grönsaker, men man kan tjäna på att göra lite research. Både miljö och plånbok gynnas nämligen av att vi förvarar och parar ihop dessa godbitar på bästa sätt. Därför har vi på Fodi samlat lite matnyttiga och enkla tips som hjälper dig att minska ditt svinn av frukter och grönsaker.


Förvaring i kylskåp

När det gäller färskvaror som trivs bäst i kylskåp finns ett busenkelt knep för att få dem att hålla längre: påsar. Hoppsan, det är inget man förknippar med miljösmarta val – men sanningen är att om du omsluter varorna med exempelvis papperspåsar så håller de sig fräscha längre eftersom de inte torkar ut lika fort. Vi vill dock slå en slag för återanvändningsbara påsar med ziplock och bivaxfolie, snarare än engångspåsar i plast.

I stort sätt alla sorters bär älskar kyla. De har generellt sätt dålig lagringstålighet och trivs bäst i 0°. Även päron, broccoli, morötter, vindruvor, salladslök, kiwi och svamp håller längre i kylskåp. Se till att förvara allt var för sig, i separata påsar för att öka hållbarheten ytterligare.

Förvaring i sval rumstemperatur

Först och främst; vad menas med sval rumstemperatur? 12-15 °C ger bäst förutsättningar för att frukt & grönt ska hålla länge, men det är så klart inte alla som vill ha det så pass kallt i sitt hem. Förvånansvärt många frukter och grönsaker mår bättre i sval rumstemperatur än i kylskåp. En del varor kan tappa smak, andra kan få köldskador och vissa kan helt enkelt få försämrad hållbarhet och kvalitet.

Ett vanligt misstag är att förvara tomat, melon och mango i kylskåpet – detta gör tyvärr att de tappar mycket smak. Har man skurit i melonen ska man dock förvara den i kylskåp och då gärna med plast eller bivax runtom. Lök – bortsett från salladslök och purjolök – gillar inte kylskåp. Även färska kryddor i kruka håller sig bäst rumstempererade, men dessa kräver mycket vatten och kärlek för att hålla länge. Och var försiktig med basilikan som är extra känslig mot kyla.

Blanda inte hej vilt

Nej nej, du ska inte förvara allt i samma skål om du vill ha lång hållbarhet. En så oförarglig sak som äpple kan nämligen vara förödande för andra frukter och grönsaker eftersom de utsöndrar ett ämne – etylen – som gör att mognadsprocessen påskyndas hos de stackare som råkar befinna sig i närheten. Detta är dock ett utmärkt knep om du exempelvis vill att en avocado ska mogna snabbare. OBS! Fungerar enbart på frukt & grönt – ej tonårsbarn.

Även dessa frukter och grönsaker utsöndrar etylen: paprika, päron, äpple, melon och mogen banan. Dessa bör därför försvaras separat och gärna så långt från gurka, squash och zucchini som möjligt – eftersom dessa är extra känsliga mot etylen.


Vill du ha fler tips på hur du ska förvara dina frukter och grönsaker? Spana gärna in vad Livsmedelsverket säger här: Fler förvaringstips