Hej!

Nu är det inte långt kvar till jul! Brukar ni äta traditionell julmat eller brukar ni inte äta julmat alls? Hemma hos oss blir det en grön jul! Ja, på bordet i alla fall, ute hoppas vi ju såklart på en vit jul. Den här veckan tänkte jag bjuda på två gröna alternativ på julbordet. Här hittar du receptet på min min smarriga grönkålssallad.

Grönkålssallad med avokado, granatäpple och saffransmajonnäs. Denna har blivit tradition på vårt julbord, och gör stor succé bland middagsgästerna!

 


Grönkålsallad med granatäpple och saffransmajonnäs, 4 port

 

Sallad:

200 g grönkål
3 msk olivolja
2 tsk äppelcidervinäger
3 tsk flingsalt
4 dl kokad quinoa
1 dl mandlar
2 avocado
1 granatäpple, kärnorna
Picklad rödlök eller färsk rödlök, tunt skivad

Saffransmajonnäs:

0,25 g saffran, mald
1 dl vegansk majonnäs
2 msk vatten

Ta bort stammarna på grönkålen och hacka bladen fint. Lägg dem i en skål. Salta och häll i olja och vinäger. Knåda grönkålen med händerna i ca 5 min tills den känns bearbetad och blivit lite mörkare i färgen. Koka quinoan enligt anvisningarna på förpackningen. Ta av den från värmen när den är klar och låt den svalna. Rosta mandlarna i lite olja på en stekpanna tills de får färg. Salta dem lätt. Skiva avocadon och kärna ur granatäpplet. Blanda grönkål, quinoa, mandlar, avocado och granatäpplekärnor. Lägg i rödlöken och blanda. Servera salladen med saffransmajonnäsen som du gör genom att blanda alla ingredienser till den i en liten skål.

Till inköpslistan