Park Konditori bjuder än en gång på ett fantastiskt gott recept med höstskördens finaste råvara i fokus: purjolöken. Denna rätt gör sig utmärkt som förrätt eller som tillbehör till smarriga bönbiffar eller en god köttbit.

 

Visste du förresten att purjolöken är en amaryllisväxt som härstammar från Medelhavet men växer i vilt tillstånd ända uppe i norra Tyskland? Nu vet du.

Ingredienserna hittar du i Fodi-butiken här: Inköpslista


Bakad purjolök med hackat ägg
• 2 st purjolökar
• Salt och svartpeppar
• Olivolja
• 2 st ekologiska ägg (kokta i 8minuter)

Värm ugnen till ca 225°, ta bort roten och det yttersta gröna från purjolöken, skölj noggrant så att all jord försvinner. Salta och peppra purjolöken och gnid in den med olivolja. Baka i ugnen ca 12-15minuter tills purjolöken är mjuk men inte mosig.

 

Picklad rödlök
• 2 st stora rödlökar
• 1 dl ättika
• 1 dl socker
• 2 dl vatten
• 2 msk grovmald svartpeppar

Skiva rödlöken i tunna ringar, koka upp samtliga ingredienser till lagen och låt svalna. Lägg rödlöken i lagen och låt picklas över natten. Om man har bråttom kan man slå fingervarm lag över löken och låta stå i ca 2 timmar i kylskåp.

Dijonaise
• 1/2 dl dijon
• 1 msk rödvinsvinäger
• 1/2 dl matolja

Blanda vinägern med senapen i en liten bunke, vispa i oljan droppvis till en tjock och fin sås.

Krutonger
• Surdegsbröd
• Olivolja

Tag t.ex bröd från gårdagen och skär upp eller riv i små tussar om ca 1×1 cm. Hetta upp panna, häll i olivolja och slå på brödet. Krutongerna är färdiga när dom är gyllenbruna. Dela purjolöken på längden, riv äggen över purjolöken och toppa med dijonaise, picklad lök och krutonger.