Har du någonsin gjort egen gnocchi? Enligt våra kompisar på Park Konditori är det inte alls särskilt svårt, och det blir gudomligt gott! Hemgjord gnocchi med svamp, salvia, sidfläsk och svartkål brynt smör – mums!

 


Hemgjord gnocchi

• 800 g mjölig potatis, skalad
• 1 stort ägg
• 1/2 dl riven parmesan
• 4-5 dl vetemjöl

Koka potatisen helt mjuk, pressa potatisen och låt den ånga av ca 3 minuter. Tillsätt ägg och den rivna parmesanen. Arbeta in mjölet lite i taget, degen ska vara så fast att den släpper från händerna enkelt. Rulla degen till ca 1,5-2cm tjock sträng, skär degen i ca 2-3 cm långa gnocchi. Koka upp rejält med saltat vatten, koka gnocchi i ca 3-4minuter. Den är färdig när den flyter upp till ytan. Spola den färdiga pastan i kallt vatten och tillsätt sen en skvätt olivolja så den inte klibbar. Stek den färdiga gnocchin i rikligt med brynt smör innan servering.

 

Stekt svamp

• 5  dl blandad, rensad svamp, tex trattkantareller, champinjoner och karljohansvamp
• 1 schalottenlök, hackad
• 50 g smör
• 2 tsk torkad salvia
• 1 krossad vitlöksklyfta

Bryn smöret, tillsätt den rensade svampen och löken. Stek svamp och lök till fin färg. Tillsätt salvia och svartpeppar.

 

Sidfläsk och svartkål med brynt smör

• 300 g rökt sidfläsk
• 1 huvud svartkål
• Olivolja
• Flingsalt
• 1 dl hyvlad parmesan
• 2 msk rödvinsvinäger

Tärna sidfläsket i 1×1 cm stora tärningar, skiva svartkålen tunt. Stek sidfläsket tills det är krispigt och gyllenbrunt, tillsätt den skurna kålen och stek i ca 1-2 minuter. Avsluta med vinägern. Blanda den stekta gnocchin, svampen, svartkålen och sidfläsket. Fräs allt i samma panna någon minut och servera med olivolja, det brynta smöret från svampstekningen och avsluta med den hyvlade parmesanen och lite flingsalt och svartpeppar.

Till inköpslistan