Hej! Den här veckan tänkte jag bjuda er på ett recept på Hoisinmarinerad aubergine med svartkål. Jag älskar verkligen det Asiatiska köket! Smakerna och ingredienserna är ljuvliga och så älskar jag att det ofta är så mycket härliga grönsaker i maten. Många rätter går också snabbt att svänga ihop och detta är en av dem. Ibland gör jag såser och marinader från grunden, men vilken tur att det numera finns en uppsjö av färdiga såser man kan köpa om man vill att matlagningen ska gå snabbt.

 

Jag använde svartkål i denna rätt, om du hellre föredrar grönkål så går det lika bra. Grönkålen behöver något längre tid på sig i pannan för att bli klar bara. Jag brukar massera grönkålen innan med händerna tillsammans med lite olja och salt, då bryter man ned den så den blir mjuk. Var också noga med att ta bort stammen som kan vara lite träig.

I Fodi-butiken hittar du ingredienserna här: Inköpslista


Hoisinmarinerad aubergine med svartkål, 2 port

1 vitlöksklyfta, skalad
1 bit ingefära, skalad
1 tsk risvinäger eller vitvinsvinäger
1⁄2 dl japansk soja
1⁄2 dl Hoinsinsås
1⁄2 lime
1 tsk rörsocker eller annat sötningsmedel
1 medelstor aubergine
6 – 8 blad svartkål
4 msk neutral olja till stekning
Vita sesamfrön
2 salladslökar

Pressa ner vitlöken i en stor skål. Riv ner ingefäran. Häll i vinäger, soja, Hoisinsås, saften från limen och sockret. Blanda väl. Skär auberginen i tärningar. Lägg ned dem i marinaden och blanda väl. Låt stå i ca 20 min. Rör runt lite då och då så marinaden täcker auberginen helt. Skär bort det grövsta på svartkålens stam. Skär kålen i bitar. Hetta upp oljan i en stekpanna eller wok. Lägg ned aubergintärningarna i pannan och stek dem runt om. Häll över resten av marinaden. När marinaden nästan kokat bort, tillsätt svartkålen och stek den mjuk tillsammans med auberginen. Det går rätt fort. Ta av pannan från värmen. Strö över salladslöken och sesamfrön. Servera med ris eller matvete.