Hej! Även om hösten har varit på gång ett tag så kändes det som den kom hit på riktigt i helgen som var. Det har blivit lite ruggigare och man klär gärna på sig lite varmare kläder nu. Hösten betyder soppsäsong för mig – det är något vi gör mycket hemma hos oss. Barnen älskar soppa och det är ju ett fantastiskt bra sätt att få i sig grönsaker, baljväxter och andra nyttigheter på. Jag lagar gärna soppa utifrån vad som är i säsong. Eftersom svamp är i säsong just nu så tänkte jag bjuda på ett recept på en krämig kantarellsoppa denna vecka. Till soppan kan man servera stekta brödkrutonger eller ett gott surdegsbröd!

 

Alla ingredienser hittar du i Fodi-butiken här: Inköpslista


Kantarellsoppa, 2 port

300 g kantareller
1⁄2 liten gul lök
1⁄2 vitlök, skalad
3 msk mjölkfritt margarin
1 msk mjöl
Salt
Vit- och svartpeppar
1 grönsaks- eller svampbuljongtärning
4,5 dl vatten
0,5 dl torrt vitt vin (kan uteslutas)
1,5 dl havregrädde
Färsk timjan

Ansa och hacka svampen (spara gärna lite kantareller till garnering om du vill). Hacka lök och vitlök och fräs dem i margarinet i en kastrull. Tillsätt svampen och stek den tills vätskan försvunnit. Pudra över mjölet. Salta och peppra. Lägg i buljongtärningen och häll i vattnet och ev vinet i kastrullen. Låt allt småkoka i ca 15 min. Ta av kastrullen från plattan. Mixa soppan slät med en stavmixer. Tillsätt grädden och smaka av med mer salt och peppar. Häll upp soppan i djupa tallrikar och garnera gärna med svamp och timjankvistar.

Till inköpslistan