Hej! Hoppas ni har haft en härlig sommar! Så roligt att vara tillbaks som gästbloggare här på Fodi efter ett litet sommaruppehåll.
 

Lycka är att ha svamp i frysen! Håller ni med? Visst är det lyxigt att kunna ta fram en påse ur frysen när man vill laga något gott med svamp? Det var precis vad jag gjorde när jag skulle laga den här svamprisotton nu i veckan. Har man inte varit ute i skogen själv så kan man ju givetvis köpa sin svamp. Jag hade turen att få svamp från släktingar som varit ute och hittat en massa svamp.
 

I den här krämiga och ljuvligt smakrika risotton hade jag kantareller, Karl-Johansvamp, vitlök, vitt vin och några spenatblad bland annat. Visst låter det gott!? Jag hade ingen ost i för jag har upptäckt att man inte alls behöver ost i en risotto för att den ska bli krämig. Stärkelsen från riset ger risotton den härliga konsistensen. Testa gärna! Vill man ändå ha ost till så kan man riva lite vegansk Parmesanost över när man lagt upp risotton på tallriken.

Allt du behöver för detta recept hittas i Fodi-butiken här: Inköpslista


Krämig svamprisotto, 4 port

1 liter grönsaksbuljong (2 buljongtärningar + 1 liter vatten))
3 -4 Schalottenlökar, finhackade
1 vitlöksklyfta, fint hackad
1 msk olivolja
5 dl risottoris
1 dl torrt vitt vin
1 tsk torkad timjan
40 g mjölkfritt margarin
Salt
Vit- och svartpeppar
4 – 5 dl färska kantareller och Karl -Johansvamp, skurna i mindre bitar, eller 3
dl fryst svamp
1 stor näve färsk spenat
Färsk timjan
Persilja

Gör buljongen genom att koka upp vattnet och lösa upp buljongtärningarna i det. Stek löken mjuk i oljan. Tillsätt riset och fräs det en stund under omrörning. Tillsätt vitt vin och koka upp det hela. Tillsätt timjan. Sedan häller du i buljongen, slevvis medan du rör om riset. Buljongen ska ha absorberats av riset innan du tillsätter mer buljong. Sänk värmen till medelvärme. Rör nästan hela tiden. Detta tar ca 20 min. När buljongen är slut tillsätter du margarinet. Rör runt försiktigt tills margarinet smält. Salta och peppra. Under tiden du kokar risotton steker du svampen. Om den är färsk lite längre än om den är fryst. Mot slutet av stekningen lägger du i spenaten. Låt den steka lite snabbt innan du tar av allt från värmen. När risotton är klar
(smaka på riskornen- om de är hårda- koka lite till) blanda ned svamp- och spenatblandningen. Lägg upp risotton på tallrikar. Vrid lite mer svartpeppar över. Garnera med en timjankvist och hackad persilja.

/Maggie