Den här veckan tänkte jag bjuda på en härligt mustig linsgryta med indisk touch. Gott att värma sig med så här års när man går omkring och småfryser nästan jämt. Jag har använt aubergine och grön paprika som grönsaker i den här grytan, men egentligen kan man ta vilka grönsaker man vill. Snabbt, enkelt, gott och nyttigt – en perfekt gryta om ni frågar mig!


Linsgryta med aubergine och grön paprika, 4 port

4 msk olja
1 lök, skalad
1 aubergine
1 grön paprika
1 l vatten
400 g krossade tomater
3 msk tomatpuré
3 msk garam masala-krydda
1 msk gurkmeja
1 krm chilipulver
3 vitlöksklyftor, skalade
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl röda linser
Salt
Peppar

Garnering

4 msk havregurt
Färsk koriander, hackad

Hetta upp oljan i en gryta. Hacka löken fint och fräs den i oljan. Skär auberginen i små kuber. Låt den fräsa tillsammans med löken tills allt är genomstekt. Hacka paprikan fint och blanda ned den i grytan. Fräs lite till. Häll i vatten, tomatkross, tomatpuré och kryddorna. Pressa ned vitlök och lägg i buljongen. Låt allt småkoka i ca 15 minuter. Skölj linserna och låt dem koka med i ca 15 min. Smaka av med salt och peppar. Servera grytan med en klick havreyoghurt och hackad koriander.

Till inköpslistan