Oj, vad jag har sett fram emot att börja blogga här på Fodi och nu är det äntligen dags! Det känns riktigt kul, eftersom jag tycker det är så roligt att dela med mig av mina mat- och bakrecept. Jag vill visa att det inte alls behöver vara krångligt att laga vegansk och miljösmart mat!

 

Här kommer ett recept, som ni säkert känner igen. Vanlig Pasta Bolognese som blir en vegansk version bara genom att byta ut färsen mot svarta Belugalinser. Den här Pasta Belugnesen är en riktig favorit hemma i vårt kök. Familjen älskar den, och jag brukar också bjuda eventuella gäster på den. Särskilt när vi har familjer över är den smidig att bjuda på då både stora och små brukar tycka om den lika mycket. Det är ju skönt att slippa laga flera olika rätter. Den här rätten går dessutom snabbt att göra och jag brukar ofta göra dubbel sats. Toppen att ha som matlåda eller att frysa in! Om du vill ha ett nyttigare pastaalternativ, välj fullkornspasta, eller varför inte testa någon av alla nya sorter bön- och linspasta som kommit ut på marknaden den senaste tiden?

Du hittar hela inköpslistan i Fodi-butiken här: Inköpslista


Pasta Belugnese, 4 port

 

Ingredienser:

3 dl kokta belugalinser
Olja
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, skalade och hackade
1 krm paprikapulver
3 tsk oregano
400 ml krossade tomater
3 msk tomatpuré
2,5 – 3 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 tsk agavesirap eller annat sötningsmedel
1 tsk soja
1 tsk balsamvinäger
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
Svartpeppar, färskmald
Malda cashewnötter

 

Koka linserna enligt anvisningen på förpackningen. Hetta upp oljan i en stekpanna. Fräs löken och vitlöken mjuk. Häll ned paprikapulver och oregano. Fräs lite till. Häll ned tomatkross och tomatpurén. Tillsätt sedan vatten, men spara en halv deciliter till senare om såsen blir för tjock. Tillsätt buljongtärningen, agavesirap, soja och balsamvinäger och låt allt puttra under lock i ca 20-30 min. Tomatsås blir bättre om man kokar den länge, så om du har tid, gör gärna det. Till sist tillsätter du linserna och eventuellt resten av vattnet. Låt puttra ett par minuter till. Salta och peppra efter smak. Servera belugnesen med pasta. Avsluta med att strö malda cashewnötter över.

 

Inköpslista