Jordnötssmör är en fantastisk produkt som passar lika bra att äta som det är, i matlagning eller som här, till bakning. Dessa no-bake havre- och chokladrutor som inte innehåller något vitt socker tillhör de där kategorin kakor som är försvinnande goda. Och eftersom de försvinner så snabbt brukar jag laga dubbel sats!


No bake havre- och chokladrutor, 8-10 st

Botten:
100 g mjölkfritt margarin
2 dl havregryn
4 msk kokosflingor
2 msk agavesirap eller lönnsirap
2 tsk vaniljsocker
Mjölkfritt margarin att smörja formen med
1-2 msk kokosflingor till formen

Fyllning:
80 g mörk choklad
1,5 dl jordnötssmör
1 msk vaniljsocker

Topping:
1 dl salta jordnötter, mycket grovt hackade
40 g mörk choklad, smält

Smält margarinet och låt det bli lite brynt. Blanda ned havregryn, kokos, sirap och vaniljsocker till en deg. Tryck ut degen i en avlång, rektangulär sockerkaksform, ca 13×30 cm som du smort med margarin och hällt lite kokosflingor i. Gör fyllningen genom att smälta chokladen sakta, antingen i vattenbad eller i micron på låg effekt. Blanda ned jordnötssmör och vaniljsocker. Bred ut fyllningen över botten. Strö över hackade jordnötter och ringla smält choklad över. Låt kakan stelna i kylskåp minst en timme innan du skär upp den i rutor.