Jordnötssmör är en fantastisk produkt som passar lika bra att äta som det är, i matlagning eller som här, till bakning. Dessa no-bake havre- och chokladrutor som inte innehåller något vitt socker tillhör de där kategorin kakor som är försvinnande goda. Och eftersom de försvinner så snabbt brukar jag laga dubbel sats!

 

I Fodi-butiken hittar du alla ingredienser här: Inköpslista


No bake havre- och chokladrutor, 8-10 st

Botten:
100 g mjölkfritt margarin
2 dl havregryn
4 msk kokosflingor
2 msk agavesirap eller lönnsirap
2 tsk vaniljsocker
Mjölkfritt margarin att smörja formen med
1-2 msk kokosflingor till formen

Fyllning:
80 g mörk choklad
1,5 dl jordnötssmör
1 msk vaniljsocker

Topping:
1 dl salta jordnötter, mycket grovt hackade
40 g mörk choklad, smält

Smält margarinet och låt det bli lite brynt. Blanda ned havregryn, kokos, sirap och vaniljsocker till en deg. Tryck ut degen i en avlång, rektangulär sockerkaksform, ca 13×30 cm som du smort med margarin och hällt lite kokosflingor i. Gör fyllningen genom att smälta chokladen sakta, antingen i vattenbad eller i micron på låg effekt. Blanda ned jordnötssmör och vaniljsocker. Bred ut fyllningen över botten. Strö över hackade jordnötter och ringla smält choklad över. Låt kakan stelna i kylskåp minst en timme innan du skär upp den i rutor.

Till inköpslistan