Hej! Hoppas ni har haft en fin Valborgshelg!

Här om veckan utmanade jag mig själv i köket igen. Det var dags att pröva en ny grönsak som jag aldrig testat att tillaga förut. Den här gången blev det spetskål. Skulle du satt en spetskål i nävarna på den här tjejen för ett par år sedan skulle hon inte veta var hon skulle ta vägen, haha! Men sedan jag började äta veganskt har jag utmanat mig själv att våga pröva nya saker. Och jag är SÅ glad att jag gjorde det! Den här gratängen blev bara så god! Enkel att slänga ihop var den också, så skynda iväg nu och köp en spetskål, för nu ska vi laga spetskålsgratäng med citron och hasselnötter! Till gratängen kan man servera exempelvis grönsaktplättar, vegansk choritzo eller varför inte mina godaste sötpotatisrårakor?

 

Allt du behöver för att laga min spetskålsgratäng hittar du i Fodi-butiken här: Inköpslista


Spetskålsgratäng med citron och hasselnötter, 2-4 port

3 msk mjölkfritt margarin
1 stor spetskål, sköljd
1 gul lök, skalad
1/2 tsk salt
3 dl havregrädde
1 dl havremjölk
3 msk mjöl
3 vitlöksklyftor, skalade
Skalet av en citron
2 msk citronsaft
1 – 2 tsk timjan, gärna färsk
2 msk bjäst eller vegansk parmesanost (Kan uteslutas)
Svart- och vitpeppar
3 msk olivolja
0,75 dl hasselnötter, grovt hackade
Timjankvistar, färska

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnssäker form med margarinet. Dela spetskålen i fyra delar. Skär löken i klyftor. Lägg allt i formen. Salta. Vispa ihop grädde, mjölk och mjöl i en skål. Pressa ned vitlök och riv ned citronskalet. Tillsätt citronsaft, timjan och bjäst eller parmesan. Salta och peppra efter smak. Häll blandningen över kålen och löken. Ringla över olivoljan. Gratinera i ugnen i ca 30 – 35 min tills gratängen fått fin färg. Ta ut gratängen ur ugnen och strö över hasselnötter och lägg på timjankvistar.