Spetskåltacos med padrone, tomatsalsa, jalapenos, silverlök picklad i Haba Haba – ett recept framtaget av våra vänner på Park Konditori i Äppelviken. Piffa upp fredagstacosen och lär dig göra egna tortillas, salsa och byt ut färsen mot krispig spetskål. Tips! Gör gärna den picklade silverlöken dagen innan och ställ den i kylskåp över natten. Även salsan blir bäst om man gör den lite i förväg så att den får dra till sig alla smaker i ett par timmar.

 

Spetskål

• 2 huvuden spetskål
• Mike’s Ruba Duba 1 dl
• 1 dl olivolja
• Salt

Dela spetskålen i kvartar, krydda kålen med rub a dub, salt och rejält med olivolja ovanpå. Rosta i ugn 225 °C i ca 20 minuter. Låt svalna något och skär spetskålen i mindre bitar.

Salsa

• 500 g blandade cocktailtomater
• 1 vitlöksklyfta, riven
• 1 knippe salladslök
• 1-2 msk spiskummin
• 0,5 dl olivolja
• 250 g padrone
• 1 citron skal och juice
• 1 kruka koriander, hackad
• 2 msk Mike’s Ruba Duba
• Salt och svartpeppar

Skär tomaterna i bitar, skiva salladslöken tunt, stek pimento padrone i rikligt med olja på hög värme till fin färg. Ta bort roten och blanda samtliga ingredienser och smaka av med salt och Mike’s Ruba Duba, tillsätt koriandern sist.

Silverlök picklad i Haba Haba

• 1 stor silverlök
• 0,5 dl ättika
• 1 dl vatten
• 1 dl socker
• 3 msk Mike’s Haba Haba (eller mer om man vill ha löken riktigt het)

Koka upp vatten, ättika och socker. Låt lagen svalna och tillsätt Haba Haba. Skiva silverlöken tunt på mandolin. Slå den kalla lagen över löken och låt dra minst 1 timme, gärna över natten.

Tortilla (ca 20 bröd)

• 8 dl vetemjöl
• 11/2 tsk bakpulver
• 1/2 tsk salt
• 1/2 dl olivolja

Blanda samtliga ingredienser, rör tills en smidig deg bildas. Låt stå svalt i ca 30 min. Dela degen i 20 bitar. Varje bit ska vara stor som en pingisboll. Kavla sen ut pingisbollen till ca 2-3 mm tjock platta. Grädda i en torr, varm panna. Servera Tortillabröden varma med salsan, picklade löken och spetskålen. Servera med Mike’s Haba Haba eller picklade jalapeno som tillbehör.

Till inköpslistan