Semlor kommer i alla möjliga former och med mängder av olika fyllningar nu för tiden. Vi på Fodi älskar detta och har faktiskt vår egna lilla semmelkreation; Tacosemlan – klassiska ingredienser med en twist i form av rostad mandelmassa. Det går självklart jättebra att hoppa över tortillasbakandet och köpa färdiga semlebullar. Eller varför inte testa helt vanliga vetetortillas? Vi kan dock inte lova att det blir det godaste du någonsin ätit. Det vi kan lova däremot är att du inte kommer bli besviken om du vågar ta dig an detta recept. Det är förresten ingen stress för det bästa med det här receptet är att du kan göra det precis när som helst. På så vis kan du äta semlor året om. Genialiskt.

 

Inköpslistan till detta smarriga recept hittar du här: Inköpslista


Tacosemla 

 

Tortillas 

25 g jäst
2,5 dl mjölk
1 ägg
100 g smör i bitar
1,25 dl strösocker
1 krm salt
1 tsk stötta kardemummakärnor
8 dl vetemjöl

 

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37° och häll den över jästen. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt ägg, smör, socker, salt och kardemumma. Rör runt och tillsätt det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 40 minuter.

Sätt ugnen på 200°. Arbeta den jästa degen på ett mjölat bakbord. Dela den i ca 18 små bullar. Kavla ut varje bulle till en rundel (ca 10-12 cm i diameter). Lägg på plåtar med bakplåtspapper.

Grädda i ca 3-5 minuter. Bröden ska vara genomgräddade utan att få färg så passa dem noga. Får de för mycket färg går de inte att vika. Vänd på bröden och låt dem svalna under en bakduk så att de håller sig mjuka.


Fyllning

250 g mandelmassa
3 msk mjölk
3 dl vispgrädde
Florsocker
Hackad mörk choklad
Mandel

 

Riv mandelmassan grovt. Lägg hälften på en plåt med bakplåtspapper och rosta 7-10 minuter tills den har fått fin färg. Rör om en gång under tiden. Blanda resterande mandelmassa med mjölk till en slät kräm. Vispa grädden fast och häll upp i en sprits.

Spritsa eller bred mandelmassan på tortillan. Spritsa på grädde och toppa med rostad mandelmassa och valfritt strössel (t.ex. hackad mörk choklad, hackad mandel eller pistagenötter). Pudra gärna över lite florsocker.

 

Inköpslista