HEJ! Den här veckan tänkte jag att vi skulle laga en värmande höstgryta med sydfranska influenser. Den här grytan innehåller bl a svartkål som smakar som en blandning av grönkål och savoykål. Det är rik på antioxidanter och järn och innehåller vitamin A, C och E. En riktig supergrönsak med andra ord! Grytan innehåller också härliga rotfrukter som det är säsong för nu, så billigt och nyttigt!

 

Ingredienserna till min mumsiga gryta hittar du här: Inköpslista


Vegansk korvgryta, 6 port.

3 msk rapsolja
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 tsk paprikapulver
1,3 l vatten
800 g krossade tomater
2 grönsaksbuljongtärningar
1 stor palsternacka, skalad och skuren i slantar
1 bit rotselleri, skalad och skuren i mindre bitar
1 selleristjälk, skuren i mindre bitar
2 morötter, skalade och skurna i slantar
6 potatisar, skalade och skurna i mindre bitar
1 msk oregano
1/2 msk timjan
Salt
Svartpeppar
8 blad svartkål
4 veganska chorizios, skurna i bitar
8 stora champinjoner, skurna i fjärdedelar
1 dl färsk persilja, hackad

Hetta upp oljan i en gryta. Fräs löken mjuk. Tillsätt paprikapulvret. Häll i vattnet och tomatkross. Lägg i buljongtärningarna. Lägg ned palsternacka, rotselleri, selleri, morötter och potatis. Krydda och salta. Låt allt småkoka i ca 40 min. Bryt av 8 fina blad av ett svartkålsstånd. Skär bort den sk ”nerven” i mitten, den kan vara lite seg. Dela bladen i tredjedelar. Lägg ned chorizon, champinjonerna och svartkålen och låt dem koka med i ytterligare 5 min. Känn efter om potatisen och morötterna är klara innan du tar av grytan från värmen. Strö över persiljan. Servera grytan med ett gott surdegsbröd eller varför inte vitlöksbröd?

Till inköpslistan