Hej! Vilka härliga höstdagar vi har bakom oss! Hoppas verkligen vädret håller i sig till helgen. Jag håller tummarna i alla fall! Hos oss har det firats Halloween med ”Trick or Treat”, godis och utklädda barn! En rolig tradition som barnen verkligen njuter av. En annan helg som närmar sig är ju Allhelgonahelgen. När jag tänker på Allhelgonahelgen tänker jag på tända ljus, goda middagar med släkt och vänner, tid för eftertanke och vila. /Maggie


Vegansk pumpalasagne, 4 port

750 g butternutpumpa
Olja till stekning
1 stor gul lök, fint hackad
4 vitlöksklyftor, hackade
Paprikapulver
600 g vegofärs
2 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
800 g krossade tomater
4 msk tomatpuré
3 msk lönnsirap eller annat sötningsmedel
1 tsk balsamvinäger
Salt
Svartpeppar, grovmalen
2 msk torkad oregano
1 tsk torkad basilika

Vitsås

4 msk mjölkfritt margarin
5 msk mjöl
6 dl havre- eller sojamjölk
1 dl havregrädde
1/2 tsk muskotnöt, mald
1,5 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
Mjölkfritt margarin till formen
ca 15 lasagneplattor

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och gröp ur kärnorna på pumpan. Skär den i stora kuber. Koka pumpan tills den är mjuk.
Häll av i ett durkslag och låt rinna av väl. Mosa pumpan med en gaffel. Fräs lök och vitlök i oljan. Tillsätt paprikapulvret och fräs lite till. Stek vegofärsen i ytterligare lite olja. Blanda löken med färsen. Häll på vattnet och lägg i buljongtärningarna. Häll i de krossade tomaterna, tomatpurén, lönnsirap, balsamvinäger, salt och peppar. Låt allt koka i ca 25 – 30 min. Rör om då och då. Blanda ned pumpa, oreganon och basilikan när såsen är klar. Under tiden tomatsåsen kokar gör du vitsåsen. Smält margarinet i en tjockbottnad kastrull. Vispa ned mjölet och blanda väl. Tillsätt mjölken och grädden under omrörning. Salta och krydda med muskotnöt och vitpeppar. Låt allt koka upp under omrörning. Sjud sedan såsen i ca 5 min. Smörj en gratängform med margarin. Varva färssås, vitsås och lasagneplattor. Grädda lasagnen i ugnen i ca 30 – 35 min.

Till inköpslistan